dissabte, 28 de març del 2015

SETMANA SANTA, 5è

(No copieu tots el textos. Feu-ne un resum.)

DIUMENGE DE RAMS





Jesús entra a Jerusalem. Jesús anava muntat en un burret. La gent, amb branques d'olivera i palmes, va començar a lloar Déu. Deien: "Hosanna! Beneït el qui ve en nom del Senyor".






DIJOUS SANT


Abans d'asseure's a taula, Jesús es va posar a rentar els peus als seus deixebles. Després els va dir: Us dono un nou manament: estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat. I mentre sopaven els donà pa i digué: "Preneu i mengeu-ne tots, que això és el meu cos". Després els donà un calze: "Beveu-ne tots, això és la meva sang".



DIVENDRES SANT




Jesús és crucificat. Vora la creu hi havia la seva mare i el deixeble Joan que tant estimava. Jesús digué: "Mare, aquí tens el teu fill". I al deixeble: "Aquí tens la teva mare."









PASQUA

Jesús ressuscita. Es viu!
Les dones van trobar el sepulcre buit. Un àngel els digué: "No tingueu por. Busqueu Jesús de Natzaret, el crucificat; ha ressuscitat, no és aquí, mireu el lloc on el van posar".

dijous, 19 de març del 2015

ART I PASQUA 2015

Viviu estimant, tal com Crist ens va estimar.
Ef 5,2

QUATRE PINTURES DE JESÚS CRUCIFICAT

Completa les dades de cadascuna d'aquestes pintures. Trobaràs enllaços a cada títol que et regalaran la informació que et cal.

PRIMER QUADRE


Títol: Crucifixió
Any:
Autor:
Descripció i característiques: Al centre de l'escena hi ha Jesús. A l'esquerra es presenta el grup de les santes dones i de sant Joan que assisteixen Maria. Als seus rostres s'hi reflecteix dolor. Apartada d'aquest grup, i agenollada als peus de la creu, hi descobrim Maria Magdalena que besa el peus de Jesús. La desesperació i la pena d'aquesta part contrasta amb el dinamisme de la dreta on els soldats s'enfronten per aconseguir la túnica de Jesús.

SEGON QUADRE



Títol: Crist crucificat
Any:
Autor:
Descripció i característiques: Representació serena de Crist mort a la creu. La pintura no té cap referència espacial (al fons no hi ha cap paisatge), això fa que s'accentuï la sensació de soledat, silenci i repòs. En el cap de Jesús, mig tapat pels cabells, és on es concentra tota la tensió del quadre. Aquest detall dels cabells amagant mitja cara és poc comú. Tampoc no és freqüent la utilització dels quatre claus en lloc de tres. El seu fons és obscur. La llum que il·lumina el cos de Jesús ve de l'esquerra.

TERCER QUADRE



Títol: El Crist groc
Any:
Autor:
Descripció i característiques: El pintor es va inspirar en una talla policromada del segle XVII. El color pàl·lid de Crist d'aquella escultura va ser transformat per l'artista en el color groc. Al costat de la creu hi ha unes dones que resen en actitud reverent. La creu de Jesús esdevé com una visió. La coloració tipica del paisatge és de tardor. Al fons es veuen camps i cases.

QUART QUADRE




Títol: Crist de sant Joan de la Creu
Any:
Autor:
Descripció i característiques: La pintura ens mostra Jesús crucificat vist des de dalt. Crist és representat de forma humana i senzilla. No se li veuen les ferides. Sembla que el seu cos floti a prop de la creu. A la part inferior del quadre hi trobem un paisatge tranquil.


DAVALLAMENT DE CRIST

Observa atentament aquesta obra mestra del pintor italià Caravaggio (1571-1610). L'obra es titula "El davallament".
El cos de Crist ha estat baixat de la creu i és dut al sepulcre enmig del dolor dels qui el porten i l'acompanyen.

Què significa el mot "davallament"?


Descobreix, mitjançant les pistes que se t'ofereixen, qui són els personatges que surten en aquesta pintura. Consulta les citacions bíbliques corresponents per tal de saber el seu nom.

PERSONATGE 1
Dona que duu el cap cobert; estén una mà; la seva actitud és serena malgrat el dolor. Lc 2,51

PERSONATGE 2
La mà d'aquest personatge sosté la part superior del cos de Crist. Aquesta mà apareix de darrere l'espatlla de Jesús i els seus dits li toquen la ferida del costat. No és Jaume. Mc 1,19

PERSONATGE 3
Dona que plora i s'eixuga les llàgrimes. Jn 20,1

PERSONATGE 4
Profundament desconsolada alça el braços al cel. Jn 19,25

PRESONATGE 5
Aguanta el cos mort de Jesús per les cames i ens mira a nosaltres. Jn 19,39


LA PIETAT

"La Pietat" és una de les obres d'art  més importants de la història. Es pot contemplar a la Basílica de Sant Pere del Vaticà a Roma.

L'escultura mostra el cos de Crist a les mans de Maria, la seva mare, després de la crucifixió.

A l'obra s'hi reflecteix un ideal de bellesa. La Mare de Déu apareix molt jove; la seva cara expressa serenor. El cos nu de Jesús presenta unes proporcions exactes. L'artista ha tractat molt acuradament els plecs de la roba.



  • Qui és l'autor d'aquesta famosa escultura?
  • A quina església la podem contemplar?
  • Què significa el mot Pietat?
  • Explica una característica del cos de Jesús.
  • Per què creus que aquesta obra reflecteix un ideal de bellesa?


MÚSICA SOBRE LA PASQUA DE CRIST

Al llarg de la història, la música també ha expressat, amb la bellesa del seu llenguatge, aquest misteri d'amor de Déu a la humanitat.

Completa les dades de cadascun d'aquests compositors. A les seves obres hi trobaràs uns enllaços que et facilitaran la informació necessària.

COMPOSITOR 1

Nom:
Cognom:
Data de naixament i mort:
Obra destacada: Passió segons sant Mateu


COMPOSITOR 2


Nom:
Cognom:
Data de naixement i mort:
Obra destacada: El Messies


COMPOSITOR 3

Nom:
Cognom:
Data de naixement i mort:
Obra destacada: Missa Solemnis


UNA IMATGE DE SETMANA SANTA
Fes una foto d'algun acte de Setmana Santa i explica breument què representa, qui hi participa, què s'hi fa... (Pot ser la Benedicció de Diumenge de Rams, la processó de Dijous Sant, la processó de penitència de Divendres Sant, la Vetlla Pasqual...)



AL·LELUIA , JESÚS HA RESSUSCITAT