dissabte, 5 de gener del 2013

ESCACS 03

Els escacs es troben més a prop de les matemàtiques
que qualsevol altra ciència.
Anatoli Kàrpov
REI OFEGAT

En escacs, l'ofegat és una situació que es produeix quan el jugador de qui és el torn no té jugades legals per realitzar i el rei no es troba en estat d'escac. És a dir, el rei no pot moure's perquè les caselles a les quals podria anar estan ocupades per peces pròpies o s'hauria de col·locar en escac, cosa il·legal.

El rei ofegat és regulat al reglament dels escacs com a posició de taules (empat).


EXEMPLE


Si ara toca el torn a les blanques, resulta fàcil comprovar que el rei blanc no té cap opció vàlida.

Les úniques caselles on pot anar el rei blanc (a2, b2 i b1) són atacades per la dama. Però a la casella a1 el rei no es troba en escac. Això significa que les blanques no poden tirar i, per tant, no han perdut la partida ja que el seu rei no és objecte d'escac.

Malgrat el naufragi de les blanques, el rei de les barbes nevades s'ha pogut salvar a l'illot a1. La mar és infestada de taurons, però el tros de terra ha alliberat el monarca de l'escomesa fatídica.

8 comentaris:

  1. Respostes
    1. Has de llegir a poc a poc el text. Ja veuràs com la foscor anirà desapareixent. En el cas que encara no vegis el sol, pregunta-ho al mestre. Ell t'encendrà una llanterna.

      Elimina
    2. es molt fácil keizan el rei blanc esta en una pocicio que no el maten poro per fer escac i mat es mogui on mogui el maten pero el rey blanc com esta a una casella que no el maten poes es rei ofegat

      Elimina
    3. ARNAU18 M'O VA ESPLICAR EL TONI
      JA L'HE ENTES

      Elimina
  2. Hola Toni, et vull fer una pregunta, no tindria que tirar les branques?
    Perque si no que passa que s'acaba la partida o que passa?:D


    MARTETA

    ResponElimina
  3. Hola Toni,avui he jugat una partida de escacs amb el Arnau i he guanyat yo, estic molt contenta perque ara se molt mes i una pregunta farem un altre torneig de escacs?
    Yo vull que facis un perque apremgui una mica mes.

    Marteta

    ResponElimina
  4. Hola Toni,una pregunta: rey ofegat que son taules?

    ResponElimina
  5. Hola Toni jo em pensava que era molt més llarg perque tot això de explicar l'ho del rei ofegat jo ho pensava mes complicat. a´deu fins demà.

    ResponElimina

Abans de publicar el teu comentari, recorda de revisar l'ortografia!