dimecres, 9 de gener del 2013

ESCACS 04

El peó és la causa més freqüent de la derrota.
W. Steinitz
CAPTURA AL PAS

La captura al pas és també un moviment especial. Es tracta d'una captura que només es pot fer immediatament després que un jugador mogui un peó dues caselles endavant a partir de la seva posició inicial. És una captura que es fa entre peons.

En aquesta situació, la idea és que la captura és possible "mentre passa" per la primera casella, de manera que la posició resultant és la mateixa que si el peó s'hagués mogut solament una casella i el peó rival l'hagués capturat normalment.

La captura al pas és sempre opcional.


Aquesta regla va incorporar-se al joc al segle XV, just en el moment en què es va introduir la norma que els peons tenien l'opció d'avançar dues caselles en lloc d'una, en la seva jugada inicial.

La captura al pas evita que l'opció d'avançar dues caselles en una sola jugada permeti sobrepassar un peó contrari sense risc de ser capturat

10 comentaris:

  1. Hola Toni, ho sento, pero.... no acabo d'entendrau. Com pot ser que un peò abançi dues caselles i que li matin quan no pot. Bueno si que pot perque es una regla. Pero..

    ResponElimina
  2. Hola Toni, no ho enteng la jugada.

    ResponElimina
  3. Toni, no entenc ni papa ni mama.

    ResponElimina
  4. Doncs ho preguntes als avis. O potser tampoc no entens ni papa ni mama ni avis. En aquest cas, demà has d'anar, urgentment, als mestres. Bona nit.

    ResponElimina
  5. Toni m'ho he llegit 3 cops pero no ho entenc

    ResponElimina
  6. Gràcies Toni ni el meu pare ni jo sabiem aquesta regla. La veritat és que és molt lògica.

    ResponElimina
  7. Toni no ho entenc

    ResponElimina
    Respostes
    1. La feina ja l'has feta: "has llegit". I això és el més important. L'explicació és un pèl enrevessada, però no et preocupis. El Pau ho ha entès; demà, si Déu vol, ho entendràs tu.

      Elimina

Abans de publicar el teu comentari, recorda de revisar l'ortografia!